Laat je inspireren

Zo integreer je vitaliteit binnen jouw organisatie

Hoe intergreer je nu effectief een vitaliteitsbeleid binnen jouw organisatie? Wij hebben de beste tips voor je verzameld, zodat we samen kunnen bijdragen aan een vitaal werkend Achterhoek.

 

 1. Creëer draagvlak bij het topmanagement:
  Wijs het management op zaken zoals de verhoogde pensioenleeftijd, vergrijzing en de link tussen ongezonde levensstijl en ziekteverzuim. Benadruk niet alleen de negatieve aspecten, maar laat ook zien hoe vitale medewerkers een positieve invloed hebben op medewerkersbetrokkenheid, productiviteit en winst. Herhaal dit regelmatig en toon indien mogelijk concrete resultaten.

 2. Maak vitaliteit onderdeel van het takenpakket van managers:
  Zorg dat het onderwerp 'vitaliteit van medewerkers' regelmatig op de agenda van werkoverleggen staat, zowel voor fysieke als mentale gezondheid. Betrek afdelingshoofden bij het nadenken over manieren om de vitaliteit van hun teamleden te bevorderen, bijvoorbeeld door het tonen van een voorbeeldrol, het bespreken van vitaliteit in functioneringsgesprekken, het organiseren van actieve activiteiten tijdens personeels- of teambijeenkomsten, en het vormen van bedrijventeams.

 3. Sta op!
  Langdurig zitten wordt steeds meer gezien als schadelijk voor de gezondheid, zelfs als je regelmatig sport. Moedig staand bellen en vergaderen aan en verwijder bijvoorbeeld dienblaadjes uit de pantry, zodat medewerkers hun eigen koffie of thee halen.

 4. Stimuleer arbeidsvoorwaarden voor vitaliteit:
  Bied werknemers de mogelijkheid om vitaliteit te bevorderen, bijvoorbeeld via de aanschaf van een nieuwe fiets of fitness met belastingvoordelen. Er zijn nog steeds kansen om deze arbeidsvoorwaarden met fiscale voordelen aan te bieden via de werkkostenregeling.

 5. Ga in gesprek met medewerkers en luister actief:
  Communiceer met medewerkers en luister naar hun behoeften. Geef voorlichting en betrek medewerkers actief bij het vitaliteitsprogramma.

« Naar overzicht